2011. február 15., kedd

Ötágú síp - Eger

VERSÜNNEP      2011. január 29-én, szombaton került sor Egerben a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban a tizenkettedik alkalommal megrendezett "Ötágú síp üzenete" Versmondó és Kulturális Találkozóra, melyet az Egri Kulturális és Művészeti Központ szervezett a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A rendezvény szellemiségét és a szervezők szándékát Illyés Gyula szavai fejezik ki a leghívebben: "A magyar irodalom ötágú síp, összehangolatlan. Eléri-e még vajon a mi nemzedékünk, hogy egy jó munka mind, e nem csak külön-külön, de más és másként is szóló sípot egyszer ismét összehangolja, illetve az eldugulástól megmenti".
A találkozón a hazai, Heves megyei diákok mellett részt vettek az erdélyi (Gyergyószentmiklós, Nagyvárad), muravidéki (Lendva) és vajdasági (Nagykanizsa, Kishegyes) diákok is. A Felvidéket iskolánk, a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájának diákjai képviselték.
A találkozó "A város azé, akinek emlékei vannak róla" című kiállítás megnyitójával kezdödött. Iskolánk diákjai kedves, hangulatos rajzaikon városunkat, Rozsnyót mutatták be. A munkák Farkas Aliz tanítónő vezetésével készültek. A kiállítást iskolánk igazgatója Tóth Sándor nyitotta meg. Uličný Lucia éneke és Zagiba Mátyás meséje után a versmondók között két diákunk, Sallai Borbála és Kustván Vivien szerepelt. Az utóbbi kislány a zsűri külödíját nyerte el.
A versmondók bemutatkozása után láthatta az egri és s határon túlról érkező közönség iskolánk Százszorszép Néptáncegyüttesének és citerazenekarának műsorát. Zagiba Tamás ízes palóc nyelven népmesét mondott, Uličný Lucia pedig népdalokat énekelt. A műsort Uličný Ibolya állította össze.
Szeretetteljes szép napot töltöttünk Egerben. Hálásan köszönjük a szervezőknek és támogatónknak, Kristóf Tibornak, valamint az iskolánk mellett működő Szülői Szövetségnek, hogy segítségükkel ott lehettünk a XII. Ötágú síp üzenete című Versmondó és Kulturális Találkozón.
Ambrus Irén

Nincsenek megjegyzések: