2012. június 12., kedd

„Élő múzeum" a Rozsnyói Bányászati Múzeumban

    2012. június 6-15. között a Rozsnyói Bányászati Múzeumban a gyerekek számára „élő múzeumi" látogatások valósultak meg.
    A múzeum az érdekes programot az SPP alapítvány támogatásával valósította meg. A gyerekek a múzeum történelmi kiállítását tekintették meg, majd az „Élő múzeum" program keretén belül különböző játékok, versenyek és énekek segítségével megismerkedhettek a gömöri népviselettel és szokásokkal .
    Június 11-én iskolánk tanulói vettek részt az „Élő múzeum" programon. A gyerekek már régebben megtekintették a történelmi kiállítást, így ők bújtak a kiállításvezető szerepébe. Badin Gabriella, a projekt vezetője üdvözölte a tanulókat, s röviden bemutatta a programot. A lányok szeme felcsillant, mikor meghallották, hogy most nem csak megnézhetik a tárgyakat, ruhákat, hanem fel is ölthetik azt. Bemutatásra került a gömöri népviselet, az ünnepi és hétköznapi öltözékek, melyeket darabonként mutattak be, egészen a jellegzetes kék surcig. A fiúk közül, ügyességi játékok segítségével pünkösdi királyt választottak és természetesen mellé pünkösdi királynőt is. Az ügyességi játékok közben több népdalt is elénekeltek, melyeket a gyerekek meg is tanultak. Végezetül a Kincskereső és Borostyán néptáncegyüttesek tagjai mutattak be gömöri táncokat, akikhez csatlakoztak az iskola diákjai is.
    Badin Gabriella, projektvezető elmondta, hogy ily módon szeretnék jobban megismertetni a gyerekekkel szokásainkat, népviseletünket, népdalainkat. A projekt nem titkolt célja, hogy színesebbé, érthetőbbé tegyék a gyerekek számára az egyes tananyagok megértését.
     Fényképek a Képgalériában tekinthetők meg.
(A Felvidek.ma alapján.)

Nincsenek megjegyzések: