2012. október 29., hétfő

Fémöntés

   Játszva tanulunk, tanulva játszunk. Ezt is mondhattuk 2012. október 18-án, csütörtökön, amikor az iskola tantermét egy gömöri kis falu még kisebb műhelyére váltottuk. 
   Borzovára mentünk, ahol Farkas Gábor öntőmesternél mi is megnézhettük, sőt, ki is próbálhattuk az öntés tudományát. Megnéztük, hogyan kell elkészíteni a formát, hogyan ömlik bele a kemencében megolvasztott 700 °C forró fém, s azt is megláttuk, milyen gyönyörű lett a végeredmény. Nagy örömünkre mi is kipróbálhattuk ugyanezt. Bár nem egy kerti mosdó hátsó részét öntöttük, hanem egy kisebb plakettet, mely a falut ábrázolta. 
   Ezen a napon nemcsak öntöttünk, hanem földrajz- és történelem óránk is volt, hiszen annyi információt, amit Gabi bácsi mondott a fémek megmunkálásáról az őskorban és az ókorban, bizony nem szerzünk csak egy töri órán. Érdekességeket mesélt, közben mutatta, amit kellett. Megmutatta a munkáit, amiket régebben készített. A környék rengeteg cégében az ő általa öntött gépeket, alkatrészeket használják. Aki éppen nem öntött, az egy kis faluséta után egy filmet nézhetett meg, mely bemutatta szűkebb hazánkat, Gömört, annak természeti kincseit. Nekünk főleg a barlangok tetszettek. Főleg azért, mert az osztályfőnökünktől ígéretet kaptunk, hogy mindegyikbe elvisz. 
   A fárasztó munka után jól esett a tea, amivel Gabi bácsi megkínált, hazafelé az autóban pedig végig arról álmodoztunk, hogy még Borzovára visszatérünk. És öntünk valami nagyobbat. FOTÓGALÉRIA  
   Az 5.A osztály tanulói.

Nincsenek megjegyzések: