2013. május 20., hétfő

KerekEmese-döntő

   2013. április 27-én lezajlott a hetedik alkalommal megrendezett KerekEmese Kárpát-medencei Levelezős Vetélkedősorozat döntője az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Iskolánkat a Klárik Alexandra, Icso Bereniké, Gyenes Orsolya és Kovács Réka összetételű csapat képviselte. A magyarországi és a határon túli csapatok kiváló szereplése, felkészültsége azt bizonyítja, hogy felnövekvőben van egy nemzedék, akinek fontos, hogy ismerje nemzete történelmét, szereti és védi környezetét, értékelni tudja a természet szépségeit.
   Közel száz csapat jelentkezett a három fordulóból álló levelezős versenyre. A jelentkezők között erdélyi, vajdasági, felvidéki és kárpátaljai csapatok is szép számban voltak, a szervezők örömmel nyugtázták, hogy a korábbi évekhez képest ismét emelkedett a határon túliak száma. A versenyt az általános iskola felső tagozatos diákjai között hirdették meg, történelem, néprajz és természetismereti témakörökben. Ebben a tanévben a feladatok összeállításánál külön gondot fordítottak a múzeumpedagógusok Vámbéry Ármin és Weöres Sándor évfordulójára, és az UNESCO kezdeményezésére, amely a víz fontosságát hangsúlyozza.
   Két kategóriában a legjobban teljesítő 12-12 csapat kapott meghívást a Kárpát-medencei vetélkedő döntőjére, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. Nemzeti emlékhelyünk legszebb részein felállított állomásokon kellett a 3-4 fős csapatoknak különböző játékos, elméleti és gyakorlati ismereteket is megkövetelő feladatokat megoldaniuk, bizonyítaniuk kreativitásukat, kiváló csapatszellemüket. Az állomásokat térkép segítségével, önállóan kellett megtalálniuk a diákoknak, miközben alaposan megismerték az Emlékpark látnivalóit, programjait, barátkoztak egymással az ország és a Kárpát-medence különböző pontjairól érkező fiúk, lányok.
   A Magonc kategóriában (5-6. osztályosok) az első helyezett makói Kálvin Téri Református Általános Iskola mögött iskolánk Honfoglalók csapata végezett, akik Kalmár Ferenc (KDNP) országgyűlési képviselőtől vehették át jutalmukat. A nagyobbaknál (7-8. osztályosok) szintén remekelt egy felvidéki csapat: a felsőszeli általános iskola csapata (Széchenyi Követői) az első helyet szerezte meg a Csemete kategóriában. A támogatóknak és a felajánlásoknak köszönhetően minden csapat ajándékban részesült, hiszen akik eljutottak a döntőbe, azok már igen szép teljesítményt tudhattak maguk mögött. Könyvek, kirakók, színes ceruzák, múzeumi belépőjegyek, egyéb tárgyjutalmak szerepeltek a gazdag ajándékok között. A győztesek idén egy tematikus hadtörténeti táborban vehetnek részt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
   A Csete-jurták pavilonjaiban a fordulók során beküldött, gyönyörű kreatív munkákból kiállítás nyílt a döntő napján, amelyet nyitva tartási időben bárki megtekinthet. A verseny védnöke az idei esztendőben Kalmár Ferenc országgyűlési képviselő volt (KDNP), aki korábbi években könyvjutalmakkal is támogatta a határtalan vetélkedőt.

Elért eredmények:
MAGONCOK
1. Maros (Kálvin Téri Református Általános Iskola, Makó)
2. Honfoglalók (Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája, Rozsnyó)
3. Sík puszták musztángjai (GYMTI Vitéz Háry László Általános Iskola)
4. A puszta lányai (Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskola Balástya)
5. Nádudvari honfoglalók (Kövy Sándor Általános Iskola, AMI-PSZ, Nádudvar)
6. Emese álma (Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Szeged)
7. Nusstangli (Dr. Zimmermann Ágoston Általános Iskola, Mór)
8. Vadászok (Aurel Mosora Általános Iskola, Segesvár)
9. Kalandorok (Kölcsey Ferenc, Szatmárnémeti)
10. Borbolya (Jövő Nemzedékéért Alapítvány, Nádudvar)
11. Bóbiták (Aurel Mosora, Segesvár)
12. Időutazók (Kölcsey Ferenc Általános Iskola, Szatmárnémeti)

CSEMETÉK
1. Széchenyi Követői (Széchenyi István Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Felsőszeli)
2. Nádudvar követei (Kövy Sándor Általános Iskola, Nádudvar)
3. Barbárok (Szabó Pál Általános Iskola, Vésztő)
4. Legendary (Magyar Tannyelvű Általános Iskola és Óvoda, Tallós)
5. Hét vezérből négy vezér (Kálvin Téri Református Általános Iskola, Makó)
6. Sámánok (József Attila Általános Iskola, Vásárút)
7. Sziporkák (Lónyai Utcai Református Gimnázium és Kollégium, Budapest)
8. Bóbiták (Kövy Sándor Általános Iskola, AMI-PSZ, Nádudvar)
9. Múltkutatók (Kölcsey Ferenc Általános Iskola, Szatmárnémeti)
10. Four a dalom (József Attila ÁMK Általános Iskolája, Dombóvár)
11. Pálfyak (Alapiskola Nyárasd, Dunaszerdahely, Szlovákia)
12. Zsámbék Zsengéi (Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János Iskola, Zsámbék)

Nincsenek megjegyzések: