2013. március 17., vasárnap

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetés Tóth Sándornak

Magyarország Kassai Főkonzulátusa március 14-i fogadásán, Kassán a Művészetek Házában magyar állami kitüntetésben részesítette mások mellett Tóth Sándort, iskolánk pedagógusát, egykori igazgatóját. A kitüntetéseket Czimbalmosné Molnár Éva főkonzul és Haraszti Attila, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) főosztályvezetője adták át.
Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Tóth Sándornak, a felvidéki magyarság megmaradásáért, az anyanyelv megőrzéséért végzett oktató-nevelői munkája elismeréseként.
Tóth Sándor 1950-ben született Pelsőcön. A rozsnyói gimnázium magyar tagozatán érettségizett, majd 1972-ben a nyitrai Pedagógiai Főiskolán végzett magyar-német tanári szakon. 16 évig volt a Szepsi Magyar Tanyítási Nyelvű Alapiskola tanára. A mindennapi oktató-nevelői munka mellett bekapcsolódott a város és a környéke kulturális életébe. Évtizedek óta a Szép magyar beszéd és a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny sikeres felkészítő tanárai közé tartozik.
1988-ban Rozsnyóra került, ahol a magyar iskola igazgatója lett. Iskolaigazgatóként szívügye volt a kreatív pedagógusok ösztönzése, motiválása. 1995-ben megszervezte az első Országos Pedagógustalálkozót, mely a Czabán Samu Országos Pedagógiai és Kulturális Napok nevet viselte. 1997-ben a kétnyelvű bizonyítványok kibocsátása miatt az akkori politikai hatalom igazgatói posztjáról érdemtelenül visszahívta. A zaklatás és meghurcoltatás a rozsnyói református egyházközség által alapított alapiskola megszervezésével és megnyitásával ért véget, ahol Tóth Sándor pedagógiai pályafutása révbe ért. Évekig volt az iskola helyettese, majd igazgatója.
Az SZMPSZ alapító tagjai közé tartozik. A mindennapi munka mellett két választási időszakban a Csemadok Rozsnyói TV elnöke volt , s jelenleg is segítője, szervezője a járás és a város kulturális életének.

Nincsenek megjegyzések: